Izbira je zares velika! Izdelki za nego kože bogati z vitamini, ščitijo pred poškodbami prostih radikalov, pospešijo regeneracijo kože, izboljšajo stanje drobnih linij in gub ter zmanjšajo hiperpigmentacije.

Vemo, da so vitamini ključnega pomena za naše splošno zdravje, a če jih nanesemo lokalno, kako natančno lahko koristijo naši koži?

Najboljši vitamini za nego kože

Vitamin E

Vitamin E, imenovan alfa-tokoferol, je že dolgo osnovna sestavina v industriji nege kože. Je vlažilni antioksidant, ki ščiti kožno bariero in izboljša vlažnost kože. Prav tako ščiti celične membrane pred oksidacijo s strani prostih radikalov, še posebej, ko kožo prizadenejo UV žarki. Glede na študijo, objavljeno v »Journal of American Academy of Dermatology«, ima vitamin E v kombinaciji z vitaminom C najboljše zaščitne lastnosti pred UV žarki.

Vitamin C

Čisti vitamin C, imenovan tudi L-askorbinska kislina, je antioksidant, ki spodbuja proizvodnjo kolagena, zmanjšuje tvorbo pigmenta melanina in ščiti pred okolijskimi stresom. Tako kot drugi antioksidanti tudi vitamin C nvevtralizira proste radikale za zaščito pred poškodbami kožnih celic, kot so onesnaževanje in UV žarki. Poškodovane kožne celice pomenijo pospešene znake staranja - kot so linije, gube in razbarvanje kože. Vitamin C je odličen tudi pri odpravljanju hiperpigmentacij. Zavira delovanje encima tirozinaze – glavnega encima, ki je odgovoren za pretvorbo tirozina v melanin – in zato zmanjša tvorbo melanina. Vendar pa je treba z lokalnim vitaminom C ravnati previdno: lahko je nestabilen, kar pomeni, da se lahko hitro razgradi in je neučinkovit, ko je izpostavljen kisiku ali sončni svetlobi. Najboljše formulacije uporabljajo čisto L-askorbinsko kislino in so pakirane v nepredušni temni embalaži. Pogosto vidite vitamin C v kombinaciji z vitaminom E, včasih pa celo s ferulično kislino – to je zato, ker kombinacija teh sestavin izboljša stabilnost vitaminov in podvoji zaščito kože pred prostimi radikali.  

Vitamin A

Vitamin A velja za eno izmed najbolj učinkovitih sestavin za nego kože. Na voljo je v številnih oblikah, njegov najbolj znan derivat pa je retinol. Deluje tako, da se veže na receptorje v kožnih celicah, posledično krepi zaščitno funkcijo povrhnjice, ščiti kolagen pred razgradnjo in spodbuja obnovo kožnih celic. Vitamin A dokazano izboljša mikrorelief kože, pomaga zmanjšati videz starostnih peg in drugih hiperpigmentacij, izboljša stanje linij in gub, ter izboljšuje teksturo kože. Pomaga izboljšati stanje brazgotin in zmanjša znake fotostaranja.

Če ste novi pri uporabi izdelkov z vitaminom A, kot je retinol, začnite z nižjo koncentracijo in ga ne uporabljajte vsak dan. Namesto tega ga poskusite vsak drugi dan – in samo ponoči, saj lahko retinol kožo naredi bolj občutljivo na poškodbe sonca. Ko vaša koža pridobi toleranco, ga lahko začnete uporabljati pogosteje. Bodite potrpežljivi pri uporabi retinola, saj vam le nekaj dni uporabe ne bo dalo svetlejše polti in manj gub.

Vitamin B

Za razliko od drugih vitaminov se vitamin B ne nanaša na en sam vitamin, temveč na skupino vitaminov. Obstaja osem različnih vrst: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kislina (B5), B6, biotin (B7), folat (B9) in B12. Oblika vitamina B3, imenovana niacinamid, je eden izmed vitaminov B, ki jih najpogosteje najdemo v izdelkih za nego kože. Niacinamid pripomore pri vzdrževanju normalne pregradne funkcije kože ter zmanjša suhost in kožo pomirja. Poveča raven lipidov (ceramidov) v koži,  izboljša videz kože in njeno teksturo, pomaga zmanjšati videz por, temnih madežev, hiperpigmentacije, rdečice ter drobnih linij in gub. Vitamin B5 (pantotenska kislina) je še en pomemben vitamin B, ki se pogosto uporablja pri negi kože. Učinkovito in hitro pomiri kožo ter jo ohranja mehko in elastično. Pantotenska kislina izboljša vlažnost kože, zmanjša izgubo vlage v roženi plasti in ima protivnetne učinke, zaradi česar je koristen za tiste z razdraženo in pordelo kožo.

Morda bi vas zanimalo

Woman in dress with flowers

Prijavite se na naše e-novice

in nikoli ne zamudite ugodnih ponudb