Drage stranke, obveščamo vas, da bomo do nedelje, 5. maja 2024, odsotni zaradi prazničnih dni. Vsa vaša naročila, oddana do torka, 30. aprila 2024 do 13:00 ure, bomo predali pošti še isti dan. Naročila, ki bodo oddana kasneje, bomo predali pošti v ponedeljek, 6. maja 2024. Vabimo vas, da ne zamudite priložnosti in pravočasno oddate vaše naročilo. Hvala za razumevanje. :) vaš Bomerx 

VLAŽILNE SESTAVINE V KOZMETIČNIH IZDELKIH

VLAŽILNE SESTAVINE V KOZMETIČNIH IZDELKIH

Mladosten, svež in sijoč videz kože daje dobro navlažena koža. Na vsebnost in izgubo vode v roženi plasti vpliva sestava in porazdelitev epidermalnih lipidov, proteinov ter vsebnost naravnih vlažilnih faktorjev (NMF) v koži. Rožena plast kože mora za normalno delovanje in zdrav videz vsebovati vsaj 10 do 15% vode. Ko količina vode v roženi plasti pade pod 10%, koža izgubi prožnost, se drobno lušči, postane pordela, srbi, zateguje ter postane občutljiva na zunanje dejavnike.

Problema suhe kože se je potrebno lotiti v treh korakih:

1. Povečanje deleža vode v roženi plasti - HUMEKTANTI: 

Kozmetične sestavine, ki kožo vlažijo imenujemo vlažilci oz. humektanti. So hidrofilne (“privlačijo vodo”) snovi, ki vežejo vlago iz vodne faze kozmetičnega izdelka, iz spodnjih plasti epidermisa, v manjši meri pa tudi iz okolja (če je vlažnost v ozračju dovolj visoka). Poleg naštetega pa tudi zadržujejo vodo v kozmetičnih izdelkih ter preprečujejo njegovo izsušitev.

Pogosti vlažilci v kozmetičnih izdelkih: sestavine NMF (natrijev laktat, urea, mlečna kislina, pirolidonkarboksilna kislina), kolagen, hialuronska kislina in njeni hidrolizati, aminokisline, pantenol, alantoin, propilen glikol, glicerol, butilen glikol, sorbitol ipd.

2. Obnavljanje in krepitev kožne bariere - EMOLIENTI

Kožo predvsem mehčajo, gladijo, delujejo zaščitno in preprečujejo izsušitev kože. Nadomeščajo lipide v roženi plasti, zaradi česar zmanjšujejo TEVL (transepidermalno izgubo vode).

Pogosti emolienti v kozmetičnih izdelkih: proste maščobne kisline, ceramide, holesterol in rastlinska olja (avokadovo olje, jojobino olje, svetlinovo olje, olje makedamije, laneno olje, sojino olje ipd.).

3. Preprečevanje transepidermalna izgube vode - OKLUZIVI

Okluzivi so lipofilne snovi, ki na koži ustvarijo tanek, neprepusten film ter preprečujejo TEVL (transepidermalno izgubo vode). Pomembni so predvsem v času, ko je vlažnost v ozračju nizka ter v vetru in mrazu. Zimski čas je idealen za uporabo krem, ki vsebujejo snovi z okluzivnim delovanjem.

Pogosti okluzivi v kozmetičnih izdelkih: vazelin, mineralno olje, silikoni, lanolin, čebelji vosek, kandelila in karnauba vosek ipd.

 

Morda bi vas zanimalo

Woman in dress with flowers

Prijavite se na naše e-novice

in nikoli ne zamudite ugodnih ponudb

PRIJAVITE SE NA E-NOVICE IN PRIDOBITE 20 % POPUST

Z našimi e-novicami boste vedno med prvimi seznanjeni z našimi popusti, novostmi in trendi v kozmetiki.

 

ŽELIŠ POPUST?

Ob prvi prijavi vam podarjamo 20 % popust.